VIKTORIA /Виктория


Orosz magán nemesítés (Potapenko/Потапенко). Szülők: (Vitis Vinifera x Vitis Amurensis) x SV (Seyve Villard) 12-304. (SV 12-304= Seibel 6468 X Seibel 6905). Érési idő: 115-120 nap (aug.közepe). Fürt: 500-700 gr. vagy több, kúpos, közepesen laza. Bogyó: 27 x 22 mm. 6-7,5 gr. vörös-málna színű, húsos, lédús, harmonikus, teljes érésben muskotályos ízű. Cukor: 17-19 %, sav: 5-6 gr./l. Termékenység 70-90 %, metszés 4-5 rügyre. Betegség ellenállás magas, rezisztens. Fagy: -26-27C°.

Forrás: https://vinograd.info/sorta/stolovye/viktoriya.html

Foto: nem saját képek                Termesztési tapasztalatok: lásd lentebb

Victoria (3)

Victoria (2)

Termesztési tapasztalat: Dr.Teszlák Péter (PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet): " A Victoria korai érésű fajta, finom, enyhe muskotályos, de ezt nem minden évjáratban mutatja. Nagyon bőtermő, gyakran hajtásonként 3 fürt, érdemes ritkítani a jobb minőségű termés érdekében. Szülők: (Vitis Vinifera x Vitis Amurensis x Seyve Villard 12-304 (amely utóbbi fajta egy Seibel hibrid, tehát egy jó kis komplex hibridről van szó, amely magas fokon peronoszpóra ellenálló. Fagytűrését az oroszok évtizedeken át tesztelték, kiváló fagytűrő. Érdekesség még vele kapcsolatban, hogy gibberlin savval kezelve magvatlan lesz, és a fajtára jellemző konzisztenciához képest ropogósabb lesz a bogyója. "